تاثیر آلودگی هوا بر وقوع آذرخش
نکسترو: نتایج یک مطالعه نشان میدهد میانگین روزانه غلظت PM10(غلظت ذرات جامد) همبستگی مثبتی با تعداد درخش آذرخش در تهران دارد.
به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، در محیط های شهری، کارهای آذرخش می تواند اثرات و خسارت فراوانی را به محیط های شهری وارد کند. بنظر می رسد که آلاینده های جوی، خصوصاً از نوع ذره ای می تواند روی کارهای توفان های تندری همراه با آذرخش موثر باشد. پژوهشگران در پژوهشی ارتباط بین آلودگی هوا و آذرخش را در ضمن رخدادهای توفان تندری سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳ در شهر تهران بررسی نموده اند.
در این مطالعه آمده است: آلودگی بلندمدت می تواند روی مراحل شکل گیری ابر و بارش و به تبع آن فعالیت آذرخش اثر بگذارد. در این پژوهش، گزارشهای توفان تندری از سازمان هواشناسی ایران در ضمن سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳ جمع آوری شده اند. ارتفاع تراز میعان فرازش با داده های رادیو گمانه محاسبه می شوند که از وبگاه دانشگاه وایومینگ جمع آوری شده اند. داده های آلودگی از مرکز کنترل آلودگی شهر تهران برای برخی ایستگاه ها جمع آوری شده است که شامل غلظت ذرات جامد(pm10) است. علاوه بر این، داده های آذرخش از پایگاه داده های سنسور تصویربرداری آذرخش(LIS) به دست آمده است. LIS ابزاری بر پایه ماهواره ماموریت اندازه گیری بارندگی حاره ای است و کارهای آذرخش های درون ابری و ابر به زمین را در وردسپهر نشان میدهد.
بعد از مشخص شدن روزهای رخداد توفان تندری همراه با آذرخش(با بررسی کدهوای حاضر برگرفته از سازمان هواشناسی کشور) تعداد رخدادهای آذرخش برای روزهای موردنظر از داده های مشاهداتی سنسور LIS گرفتن می شوند.
بر طبق کدهوای حاضر، روزهای همراه با آذرخش در این مطالعه برای دو ایستگاه هواشناسی شمیران و مهرآباد ارائه شد. همین طور جهت بررسی ارتباط آذرخش با غلظت آلاینده های سطحی در منطقه تهران، داده های غلظت آلاینده pm10(شامل میانگین های روزانه و سالانه) نیز از مرکز کنترل کیفیت هوای شهرداری تهران برای تعدادی از ایستگاه های سنجش آلودگی در سطح شهر تهران گرفتن می شوند. سپس تغییرات میانگین سالانه تعداد درخش های آذرخش با میانگین سالانه غلظت pm10 در طول سالهای مورد بررسی مطالعه می شود. همچنین، نمودارهای پراکنش نگاشت غلظت این آلاینده و تعداد درخش های آذرخش(برای ایستگاه های مورد بررسی) در طول این سال ها همراه با ضرایب همبستگی ارائه و مطالعه می شوند.
نویسندگان این مقاله می گویند: در ضمن سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳، تهران تعداد زیادی ابر تندری را تجربه کرده است که از توفان های همرفتی محلی به وجود آمده و موجب ایجاد تعداد زیادی درخش آذرخش شده اند. نتایج نشان داد که غلظت pm10 ارتباط مثبت متوسطی با تعداد درخش آذرخش برگرفته از داده مشاهداتی LIS(برای ایستگاه های سنجش آلودگی اقدسیه، شادآباد، شریف و فتح) دارد. به این معنا که آلودگی منجر به تشدید طوفان و فعالیت آذرخش در این ایستگاه ها شده است. این نتایج تایید می کند که آلودگی، نقش کلیدی در پدیده های جوی با بسامد بالا مانند فعالیت آذرخش در منطقه تهران دارد.
در این مطالعه آمده است: در بررسی های فصلی با بهره گیری از داده های کل ایستگاه های شادآباد، شریف و فتح، ضرایب همبستگی به دست آمده نشان میدهد که ارتباط حدودا قوی تری بین غلظت روزانه pm10 و تعداد درخش آذرخش در دوره گرم سال های مورد مطالعه نسبت به کل سال ها وجود دارد.
این پژوهش توسط مریم قرایلو، عباسعلی علی اکبری بیدختی، علیرضا محمودیان، استادیاران گروه فیزیک فضا موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران و پگاه صدر دادرس، دانش آموخته کارشناسی ارشد هواشناسی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، انجام شده است. مقاله حاصل از این پژوهش در دومین شماره چهل وهفتمین دوره مجله محیط شناسی انتشار یافته است.
منبع: nextru.ir
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب