نکسترو
در یك مطالعه بررسی شد

لزوم تاسیس رشته روان شناسی سرطان در ایران

لزوم تاسیس رشته روان شناسی سرطان در ایران

به گزارش نکسترو پژوهشگران با انجام یک مطالعه به بررسی رشته روان شناسی سرطان و موارد مورد نیاز برای تاسیس این رشته در ایران پرداختند.



به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، سرطان علاوه بر صدمه های جسمی، بیماران، بازماندگان و خانواده آنها را با مشکلات روانی فراوانی مانند اضطراب، افسردگی، ناامیدی و خودکشی تهدید می کند.

در سالهای اخیر؛ به دنبال افزایش بقای بیماران مبتلا به سرطان، آگاهی از نیازهای اجتماعی و روانی این بیماران هم افزایش پیدا کرده و تمرکز درمان ها از زنده ماندن و بقای بیماران مبتلا به سرطان به افزایش کیفت زندگی آنها تغییر کرده است.

روان شناسی سرطان در دو بخش پاسخ عاطفی به بیمار، خانواده و مراقبان بیمار در مراحل مختلف بیماری و همینطور عوامل روانی، رفتاری و اجتماعی که در مرگ ومیر این بیماران موثر است، تمرکز دارد. این رشته برای پرداختن به موارد مهمی مانند شناسایی خانواده های در معرض خطر و تشخیص اختلالات رایج در بیماران مبتلا به سرطان، توسعه یافته است.

با توجه به اهمیت این موضوع، در چندین کشور برنامه ریزی برای روان شناسی سرطان شروع شده است. در کشورهایی مانند آمریکا، استرالیا و کانادا در دانشگاه ها رشته روان شناسی سرطان تدریس می شود و دانشجوهای بسیاری در دوره های فوق لیسانس خود در این رشته تحصیل می کنند. در ایران هم برخی مراکز تحقیقاتی و سازمان های غیر دولتی در زمینه روان شناسی فعالیت دارند. این مراکز تحقیقاتی خدمات بالینی و تحقیقاتی زیادی را به طیف گسترده ای از بیماران مبتلا به سرطان، بازماندگان و خانواده های آنها عرضه می دهند؛ ولی مشکل عمده این مراکز و نقطه ضعف آنها، نداشتن برنامه درسی خاص در حوزه روان شناسی سرطان و عدم آموزش نیروی انسانی است.

بررسی ها نشان داده که در ایران هیچ رشته تخصصی در رابطه با سلامت روان بیماران مبتلا به سرطان، وجود ندارد و مطالعات اندکی در مورد احتیاج به روان شناسی سرطان انجام شده است. با عنایت به اهمیت تعاملات بین ذهن و بدن و همینطور تأثیر صدمه های روانی در احتمال عود بیماری، تحقیقات بیشتری در این خصوص نیاز است. بنابراین احتیاج به راه اندازی رشته تحصیلات تکمیلی روان شناسی سرطان احساس می شود.

بر همین اساس؛ پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، با انجام یک مطالعه نیازهای برنامه درسی تحصیلات تکمیلی روان شناسی سرطان را در ایران مورد بررسی قرار دادند.

برای انجام این مطالعه، ابتدا با بررسی متون و تحقیقات کتابخانه ای وظایف روان شناس سرطان در حوزه های مختلف جستجو شد. در مرحله پس از ۳۶ نفر از متخصصین و کارشناسان این حوزه، خواسته شد که تا این وظایف را بررسی نموده و وظایف و نیازهای پیشنهادی خویش را به آن اضافه کرده و سپس با عنایت به شرایط ایران، این نیازها و وظایف را اولویت بندی کنند.

در این مطالعه وظایف مختلفی برای یک روان شناس سرطان، در چهار حوزه مراقبت های بهداشتی، پژوهش، آموزش و مدیریت عنوان شد. نتایج این بررسی نشان داد که نیازهایی از قبیل مبانی روان شناسی زیستی، مداخلات روان شناختی، روان داروشناسی (سایکوفارماکولوژی)، روان شناسی سرطان، مراقبت های تسکینی، خانواده و سرطان، کارآموزی و مهارت های بالینی، روان شناسی اعصاب و تحقیقات در روان شناسی سرطان در این حوزه قرار می گیرند.

به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ نیازهای تعریف شده در این مطالعه مختص فضا و زمان خاص ایران است و گسترده تر از نیازهای تعریف شده در سایر دانشگاه های سراسر جهان است. همینطور برنامه درسی اختصاصی که در این مطالعه تعریف شده، ضرورت توجه به برنامه درسی خاص هر کشور را نشان داده است و نباید این برنامه ها صرفا تقلیدی از دیگر کشورها باشند.

یافته های این تحقیق حاکی از اهمیت و تنوع وظایف روان شناسان سرطان در حوزه مراقبت های بهداشتی برای بیماران و خانواده های آنان است. پژوهشگران این مطالعه امیدوارند که این نیازسنجی در تدوین دوره های نظری و عملی روان شناختی با هدف ارتقای کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان مفید واقع شود.

در انجام این مطالعه، امید امانی از گروه روانشناسی دانشگاه شهید بهشتی و محمدرضا شعربافچی زاده؛ استادیار مرکز تحقیقات روان تنی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، با یکدیگر مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه به صورت مقاله علمی با عنوان «نیازسنجی و اولویت بندی محتوای آموزشی روان شناسی سرطان برای مقاطع تحصیلات تکمیلی» در نشریه International Journal of Body، Mind، and Culture (IJBMC) انتشار یافته است.





منبع:

1400/08/29
20:18:49
5.0 / 5
1313
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
سایت نکسترو
nextru.ir - مالکیت معنوی سایت نكسترو متعلق به مالکین آن می باشد