در یك مطالعه مروری بررسی شد
ارتباط بیماری سلیاک با باکتری های روده
پژوهشگران پژوهشکده بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با انجام یک مطالعه مروری، ارتباط بیماری سلیاک را با میکروبیوم روده بررسی کردند.
به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، «سلیاک» یک بیماری خودایمنی است که روده کوچک را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری گوارشی، پرزهای روده لطمه دیده و جذب پروتئین «گلوتن مبتلا به اختلال می شود. بیماران مبتلا به سلیاک در صورت مصرف غلات مانند گندم، جو و چاودار که حاوی گلوتن هستند، گرفتار عوارض می شوند.
ارتباط بین بیماری سلیاک و گلوتن سال هاست که شناسایی شده ولی با این وجود هنوز عامل یا عواملی که موجب از میان رفتن تحمل ایمنی بدن به گلوتن می شود، ناشناخته مانده است.
درون دستگاه گوارش انسان باکتری ها و ارگانیسم های فراوان و متنوعی زندگی می کنند که به آنها «میکروبیوم» گفته می شود. این موجودات زنده میکروسکوپی ترکیبات مختلفی تولید می کنند و تنوع و تعداد این باکتری ها نقش مهمی در سلامت افراد دارد. همین طور باکتری های مفید روده موجب تعادل رشد باکتری های بیماری زا می شوند.
ارتباط برخی بیماریها با بر هم خوردن تعادل میکروبیوم روده تایید شده است. به همین دلیل پژوهشگران با انجام یک مطالعه مروری ارتباط بین میکروبیوم روده و بیماری سلیاک را مورد بررسی قرار دادند.
برای انجام این مطالعه، مقالات انتشار یافته درباره این مساله در پایگاه داده جستجو شد و 220 مقاله استخراج شدند. در نهایت 129 مقاله در رابطه با میکروبیوم و بیماری سلیاک که معیارهای مورد نظر را داشتند، مورد بررسی قرار گرفت.
بررسی های این مطالعه نشان میدهد که شواهد موجود درباره ترکیب میکروبیوم روده و نقش آن بعنوان محرک ایجادکننده بیماری، بسیار ناهمگن و گاه متناقض هستند.
با وجود این؛ شواهد اخیر نشان می دهند که میکروبیوتای روده، ارتباط نزدیکی با بیماریهای دستگاه گوارش؛ همچون بیماری سلیاک دارد.
طبق بررسی ها؛ میکروبیوتای روده نقش کلیدی در عملکرد و تعدیل سیستم ایمنی ذاتی و اکتسابی ایفا می کند و مطالعات اخیر کاهش قابل توجهی را در جمعیت باکتری های مفید و افزایش جمعیت باکتری های بالقوه بیماری زا در دستگاه گوارش بیماران مبتلا به بیماری سلیاک در مقایسه با گروه شاهد سالم نشان داده اند.
در انجام این تحقیق فهیمه سادات غلام مصطفایی، محمد رستمی نژاد، عباس یادگار، حمید اسدزاده عقدایی و محمدرضا زالی؛ پژوهشگران پژوهشکده بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به همراه علیرضا عمادی از معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی سمنان، مشارکت داشتند.
یافته های این مطالعه بصورت مقاله علمی با عنوان «تغییرات در ترکیب و عملکرد میکروبیوم روده در بیماری سلیاک» در دوماه نامه کومش دانشگاه علوم پزشکی سمنان انتشار یافته است.
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب