كشف سیاه چاله ای كه ستاره های نوترونی را بلعید
به گزارش نکسترو یک میلیارد سال پیش، مدت ها پیش از طلوع حیات پیچیده بر روی زمین، سیاه چاله ای که چندین برابر خورشید جرم داشت، هسته فروپاشیده ستاره ای را که زمانی غول پیکر محسوب می شد، بلعید.
به گزارش روز پنج شنبه گروه دانشگاه و آموزش ایرنا از روزنامه واشنگتن پست، برخورد عظیم میان این دو جرم سبب ایجاد امواج گرانشی در کیهان شد.
در ژانویه سال ۲۰۲۰، این امواج باستانی به سواحل منظومه شمسی ما رسیدند و در آنجا توسط تجهیزات فوق حساس در رصدخانه های آمریکا و ایتالیا مشاهده شدند.
این اولین باری بود که ستاره شناسان تابحال سیاهچاله ای را درحال بلعیدن یک ستاره نوترونی مشاهده می کردند.
تنها ۱۰ روز بعد، ستاره شناسان همان پدیده را در قسمت دیگری از جهان کشف کردند، سیاه چاله ای که ستاره نوترونی همراه خویش را می بلعید.
این اکتشافات که روز سه شنبه گذشته در مجله Astrophysical Journal Letters انتشار یافت، نمایانگر یک موفقیت اساسی در نجوم گرانشی است، یک زمینه جدید تحقیقاتی که در آن محققان تحریفات کوچک فضا-زمان را برای سرنخ های در ارتباط با نحوه کار جهان بررسی می کنند.
محققان پیش از این برخورد دو سیاهچاله و دو ستاره نوترونی را به یکدیگر ثبت کرده اند. در حالیکه الگوهای نظری مدت ها بود که امکان ادغام ستاره نوترونی را در سیاه چاله پیشبینی می کردند اما این پدیده دهه ها مشاهده نشد.
سوزان اسکات فیزیکدان دانشگاه ملی استرالیا و یکی از نویسندگان این تحقیق اظهار داشت: اینها حوادث قابل ملاحظه ای است و ما مدت زیادی منتظر مشاهده آنها بوده ایم. ازاین رو باور نکردنی است که سرانجام آنها را مشاهده کرده ایم. سیاه چاله ها اجرام نجومی با گرانش بسیار بالا هستند، حتی نور هم نمی تواند از آن فرار کند. ستا ره های نوترونی ستاره های مرده بسیار متراکم هستند.
وی اضافه کرد: این مطالعه که بیشتر از هزار محقق در آن شرکت داشتند، به محققان کمک خواهد نمود تا مطالب بیشتری را در مورد نحوه شکل گیری این اجرام و میزان شایع بودن آنها بدانند. این مطالعه حتی می تواند به افشای بعضی از اسرار در مورد شکل گیری کهکشان کمک نماید.
این محقق خاطرنشان کرد: حالا، ما آخرین قطعه از این معما را با نخستین مشاهدات تایید شده امواج گرانشی از یک سیاه چاله و یک ستاره نوترونی تکمیل کردیم.
وی خاطرنشان کرد: محققان رصدخانه LIGO در آمریکا و رصدخانه «موج گرانشی ویرگو» در شمال ایتالیا، نخستین برخورد سیاه چاله و ستاره نوترونی را در پنجم ژانویه ۲۰۲۰ کشف کردند.
به گفته این محقق ماهیت این امواج به محققان اجازه داد تا جرم را استنباط کنند و محل این برخورد را تخمین زنند. بر مبنای نتایج این مطالعه، محققان تعیین کردند که سیاه چاله حدود ۹ برابر از خورشید سنگین تر است، در حالیکه ستاره نوترونی حدود دو برابر سنگین تر از خورشید است.
وی تصریح کرد: اما نتایج مطالعه در مورد دومین ادغام که در روز ۱۵ ژانویه ۲۰۲۰ مشاهده شد، نشان داد که این ادغاح شامل یک سیاه چاله با جرمی شش برابر جرم خورشید و یک ستاره نوترونی با جرمی حدود یک و نیم برابر جرم خورشید را در بر می گرفت.
طبق این مطالعه، در هر دو مورد یاد شده، ستاره های نوترونی توسط (سیاه چاله) همراه شان بلعیده شده اند. هیچ گونه تابش نوری وجود نداشت - و این حیرت انگیز نبود. به قول محققان، احتمالاً هیچ نمایش نوری برای دیدن وجود نداشته است، چونکه سیاه چاله ها به اندازه کافی بزرگ بودند تا ستاره های نوترونی را کاملا ببلعند.
طبق ادعای محققان، نخستین ادغام در حدود ۹۰۰ میلیون سال نوری از زمین و دومین مورد در حدود یک میلیارد سال نوری از زمین فاصله دارد. با ثبت این دو مشاهده، محققان حالا تخمین می زنند که هر ماه حدود یک مورد از این ادغام در فاصله یک میلیارد سال نوری از زمین اتفاق می افتد.
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب