نکسترو
پژوهشگران پاسخ دادند

كدام اندام ها در بیماری كووید-۱۹ گرفتار بیشترین لطمه می شوند؟

كدام اندام ها در بیماری كووید-۱۹ گرفتار بیشترین لطمه می شوند؟

بررسی های یک مطالعه مقطعی نشان داد که بیشترین لطمه کووید-19 به اندام های بدن، لطمه ریه است. پس از ریه، کبد، قلب، کلیه، سیستم گوارش، سیستم انعقادی و حس بویایی و چشایی به ترتیب گرفتار بیشترین لطمه ناشی از کووید-19 می شوند.



به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، علائم بیماری کووید تنها به ریه محدود نمی گردد و این بیماری اندام های مختلف بدن را درگیر می کند و عوارض سیستمیک به وجود می آورد.

این بیماری می تواند به اندام هایی مثل مجاری تنفسی، ریه، کیسه های هوایی، مخاط بینی، نایژه ها، قلب، روده، مری، معده، کبد، کلیه و مثانه لطمه برساند.

با توجه به شیوع بالای ویروس کووید-۱۹ در جهان، پژوهشگران با انجام یک مطالعه، فراوانی لطمه های این بیماری به چند اندام را در بیماران مبتلا به کووید ۱۹ بستری شده در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بررسی کردند.

برای انجام این مطالعه که در نیمه اول سال ۱۳۹ انجام شد، ۶۰۰ نفر بیماران مبتلا به کووید ۱۹ بستری شده در بیمارستان های امام حسین و شهدای تجریش، مورد بررسی قرار گرفتند.

از ۶۰۰ بیمار شرکت کننده در مطالعه نزدیک به ۶۰ درصد مرد و حدود ۹۳ درصد متاهل بودند و میانگین سنی بیماران حدود ۶۰ سال بود.

مشاهدات این بررسی حاکی از آنست که بیشترین درصد لطمه به اندام ها، لطمه به ریه بوده است (حدود ۹۱ درصد). سپس لطمه به تعداد سلول های خونی (نزدیک ۶۰ درصد)، کبد (حدود ۲۸ درصد)، قلب (۲۶.۵ درصد)، کلیه (حدود ۲۴ درصد)، گوارش (۲۲.۵ درصد)، سیستم انعقادی (نزدیک ۱۶ درصد) و سیستم بویایی و چشایی (حدود ۹ درصد) بیشترین لطمه های ناشی از کووید-۱۹ بودند.

همچنین ارزیابی ها نشان داد که بیشتر بیماران (حدود ۳۲ درصد) گرفتار لطمه به دو ارگان، ۲۹ درصد گرفتار لطمه به سه ارگان، ۱۵ درصد گرفتار لطمه به یک ارگان و حدود ۲۴ درصد گرفتار لطمه مولتی ارگان بودند.

در این پژوهش مشخص شد که بین جنسیت و لطمه مولتی ارگان ارتباط آماری وجود ندارد، در صورتیکه بین میانگین سن و لطمه مولتی ارگان ارتباط معنادار وجود داشت. به این معنا که افراد با سن بالاتر، بیشتر گرفتار لطمه های مولتی ارگان بودند.

همچنین بیمارانی که اینتوبه (لوله گذاری در مجاری تنفسی) شده بودند، بیشتر گرفتار لطمه های مولتی ارگان بودند. افرادی که سابقه بیماری داشتند نیز گرفتار لطمه به تعداد ارگان های بیشتری بودند.

در انجام این تحقیق سحر میربها، محمد مهدی فروزانفر، سعید صفری، بهروز هاشمی، آنیا جعفری و عاطفه کاوه؛ پژوهشگران دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه بهار بصورت مقاله علمی با عنوان «فراونی لطمه مولتی ارگان در مبتلایان به کووید-۱۹؛ یک مطالعه مقطعی» در مجله طب اورژانس ایران انتشار یافته است.




1400/03/17
15:05:13
5.0 / 5
1141
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۱
سایت نکسترو
nextru.ir - مالکیت معنوی سایت نكسترو متعلق به مالکین آن می باشد