در یك پژوهش بررسی شد
تأثیر عصاره رزماری و میخك بر باكتری های عامل پوسیدگی دندان
نکسترو: با مطالعه تاثیر عصاره رزماری و میخک بر دو نوع از باکتری های عامل پوسیدگی دندان مشخص شد که عصاره خالص گیاه دارویی میخک به تنهایی اثر ضد باکتریایی قوی تری نسبت به گیاه رزماری دارد.
به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، پوسیدگی دندان یکی از بیماری های مهم و هزینه بر در دنیا به حساب می آید که علت اصلی آن تشکیل بیوفیلم توسط باکتری های مختلف است.
بیوفیلم ها یا زیست لایه های باکتریایی، تجمعات پیچیده میکروارگانیسمی هستند که به سطوح مختلف می چسبند و سبب بقای بیشتر باکتری ها می شوند. باکتری هایی که در دهان وجود دارند هم می توانند با تشکیل بیوفیلم ها و پلاک های دندانی سبب پوسیدگی دندان ها شوند.
با توجه به شیوع بالای پوسیدگی های دندانی، استفاده از گونه های گیاهی جهت بررسی اثرات ضدمیکروبی و تهیه دهانشویه های موثر بر پلاک دندانی مورد توجه قرار گرفته است.
به همین دلیل پژوهشگران در مطالعه ای اثرات هم زمان دو گیاه دارویی رزماری و میخک را بر روی بیوفیلم حاصل از دو نوع باکتری بررسی کردند.
برای این انچام این مطالعه از اندام هوایی گیاه رزماری و گل میخک استفاده شد و پژوهشگران بعد از انجام فرایند عصاره گیری و اضافه کردن آنها به محیط کشت باکتری های استرپتوکوکوس موتانس و استرپتوکوکوس سانگوئینیس، تأثیر آنها را بر رشد و میزان تشکیل بیوفیلم این باکتری ها بررسی کردند.
نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره خالص گیاه دارویی میخک به تنهایی اثر ضد باکتریایی قوی تری نسبت به گیاه رزماری دارد.
در این مطالعه مشخص شد که هرچه غلظت عصاره میخک بیشتر باشد، اثر ضد باکتریایی این گیاه بر روی دو باکتری بررسی شده، بیشتر و حدودا مشابه دهانشویه تجاری «کلروهگزیدین» است.
نتایج این بررسی در مورد تأثیر این عصاره های گیاهی بر تشکیل بیوفیلم باکتری ها هم نشان داد که فقط غلظت های بالا (80 و 100 میلی گرم بر میلی لیتر) عصاره میخک می تواند تشکیل بیوفیلم باکتری استرپتوکوکوس موتانس را متوقف نماید و هیچ کدام از عصاره ها قادر به مهار تشکیل بیوفیلم در باکتری استرپتوکوکوس سانگوئینیس نشدند.
پژوهشگران در این مطالعه تنها تأثیر عصاره میخک و رزماری را بر دو سویه باکتری بررسی کردند و سایر باکتری های پاتوژن دهانی به علت هزینه بر بودن و عدم دسترسی به امکانات مورد نیاز بررسی نشدند.
در این مطالعه محمدرضا ابریشمی، پیمان آل شیخ، مریم سعادت خواجه و پرستو ضرغامی مقدم؛ پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی و دیگر همکارانشان مشارکت داشتند.
یافته های این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «اثر سینریستی عصاره های متانولی دو گیاه دارویی رزماری (Rosmarinus officinalis) و میخک (Eugenia caryophyllata) بر ساختار بیوفیلمی حاصل از باکتری های پاتوژن دهانی) در مجله علوم پزشکی خراسان شمالی، انتشار یافته است.
منبع: nextru.ir
مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب