نتایج یك كار پژوهشی نشان داد
آلودگی 79 درصد از آب میوه های سنتی
نکسترو: نتایج یک پژوهش در آب میوه فروشی های جنوب شهر تهران نشان داد که 79 درصد از آب میوه ها به باکتری های کلی فرم و غیر کلی فرم به صورت ترکیبی آلوده بودند.
به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، شناسایی و حضور برخی باکتری ها در یک محیط و یا ماده غذایی نشان میدهد که یک آن محیط یا غذا به مدفوع آلوده شده است. باکتری هایی مثل «یرسینیا آنتروکلی تیکا»، «شیگلا» و «اشرشیا کلی» نمونه هایی از این باکتری ها هستند که می توانند موجب عفونت های معده ای روده ای شوند.
بررسی وجود این باکتری ها در نشان دادن آلودگی های ثانویه و عدم رعایت موازین بهداشتی خصوصاً بهداشت فردی اهمیت زیادی دارد و می تواند در پیش گیری از وقوع عفونت ها و مسمومیت های غذایی موثر باشد.
به همین دلیل پژوهشگران پاتولوژی، علوم آزمایشگاهی و میکروب شناسی، با انجام مطالعه ای آلودگی میکروبی آب میوه های سنتی عرضه شده در مناطق جنوب شهر تهران را بررسی کردند.
این مطالعه در نیمه دوم سال ۱۳۹۷ انجام گرفت و به صورت تصادفی ۲۵ آب میوه فروشی انتخاب و از هر مغازه چهار نوع آب میوه شامل آب انبه، آب هویج، آب سیب و آب کرفس، (جمعا ۱۰۰ نمونه) تهیه شد.
بر اساس استاندارد ملی ایران؛ در یک میلی لیتر آب میوه نباید هیچ یک از باکتری های پاتوژن وجود داشته باشد. همین طور اگر شمارش باکتری های کلی فرم «باکتری های شاخص کیفیت بهداشتی آب و غذا» از میزانی که تعیین شده است، بالاتر باشد، نمونه غیرقابل مصرف خواهد بود.
در این پژوهش مشاهده شد که ۴۰ درصد از نمونه های آب میوه به یکی از باکتری های بیماری زا (اشرشیاکلی، شیگلا، سالمونلا و یرسینیا) که نباید در آب میوه حضور داشته باشند، آلوده بودند و قابل مصرف نبودند.
همچنین ۷۹ درصد از نمونه های آب میوه به باکتری های کلی فرم و غیر کلی فرم به صورت ترکیبی آلوده بودند.
در بررسی نوع آب میوه های آلوده مشاهده شد که باکتری اشرشیاکلی در هر چهار نوع آب میوه وجود داشت، باکتری شیگلا در آب هویج و کرفس و سیب، باکتری یرسینیا انتروکلی تیکا در آب کرفس و آب انبه و باکتری سالمونلا فقط در آب هویج مشاهده شد.
پژوهشگران این مطالعه باتوجه به نتایج به دست آمده می گویند: دلیل حضور کلی فرم در این نمونه های آب میوه می تواند ناشی از وجود منابع مختلف مثل آب، خاک، مدفوع و... باشد که تماس با هرکدام از این منابع می تواند موجب آلودگی محصولات شود. همین طور می توان عنوان نمود که در بعضی موارد علت بار بالای میکروبی می تواند استفاده از مواد اولیه بی کیفیت یا کیفیت پایین، عدم شستشوی مناسب میوه ها، عدم انجام پوست گیری میوه ها در وضعیت بهداشتی باشد.
این پژوهشگران عنوان می کنند: بخش دیگری از بار میکروبی ممکنست به سبب آلودگی احتمالی یخ هایی باشد که برای خنک کردن استفاده می شوند. نگهداری نکردن از آب میوه ها در وضعیت بهداشتی و آلودگی ظروف و وسایل عرضه آب میوه نیز می تواند از دلیلهای آلودگی این محصولات باشند.
در این مطالعه باکتری های یرسینیا انتروکلی تیکا (دو درصد)، سالمونلا (یک درصد)، اشرشیا کلی (۲۵ درصد) و باکتری شیگلا (۱۴ درصد) در آب میوه ها شناسایی شد.
در انجام این پژوهش؛ محمد مهدی سلطان دلال، حامد اصغرزاده، روناک بختیاری، محمد کاظم شریفی یزدی، مهدیه پورمرادیان و فریبا نباتچیان؛ پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی تهران مشارکت داشتند.
نتایج به دست آمده از این مطالعه، به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «تعیین میران فراوانی یرسینیا انتروکلی تیکا در آب میوه های سنتی آب میوه فروشی های جنوب شهر تهران» در مجله پیاورد سلامت دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران انتشار یافته است.
منبع: نكسترو
مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب