نتایج یك مطالعه بومی نشان داد
مواجهه زنان با عوامل خطرساز مبتلا شدن به دیابت
پژوهشگران در مطالعه ای تفاوت عوامل موثر در خطر پیدایش مبتلا شدن به دیابت را در زنان و مردان ایرانی مقایسه كردند.
به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، دیابت یکی از مهمترین چالش های سلامتی در جهان است. شیوع دیابت در سال ۲۰۱۷، در حدود ۴۵۱ میلیون نفر در سرتاسر دنیا بود و پیشبینی می شود این رقم تا سال ۲۰۴۵ به حدود ۷۰۰ میلیون نفر برسد. هم اکنون منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا بیشترین شیوع دیابت را در سراسر جهان دارد.
با وجود اینکه ارتباط بین عوامل خطرساز متابولیک و دیابت نوع ۲ از سال ها پیش و در مطالعات مشاهده ای گوناگونی نشان داده شده است، در مورد سرعت تغییرات و بار مواجهه با این عوامل خطر، پیش از بروز دیابت مطالعات اندکی تنها در چند کشور اروپائی و آمریکا انجام شده است که طبیعتا به علت تفاوت های نژادی، اقلیمی و شیوه زندگی، نمی توان یافته های آنها را به دیگر جوامع همچون جامعه ایرانی تعمیم داد.
به منظور درک بهتر تأثیر و سرعت اثر گذاری عوامل خطری نظیر شاخص توده بدن ( BMI)، قند خون ناشتا و دو ساعته، فشار خون، تری گلیسرید و کلسترول برروی ایجاد دیابت در جمعیت ایرانی، پژوهشی در مرکز تحقیقات بیماری های متابولیک پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم طراحی و اجرا شد.
به گفته دکتر فرزاد حدائق -ریاست این مرکز-، در این تحقیق بر مبنای داده های حاصل از مطالعه قند و لیپید تهران (TLGS) روند تغییرات عوامل خطر متابولیکی پیش از بروز دیابت مورد بررسی قرار گرفت.
وی اظهار داشت: تعداد بیشتر از هفت هزار نفر بزرگسال بالای ۲۰ سال که در ابتدای مطالعه بدون دیابت بودند به مدت طولانی ۲۰ سال پیگیری شدند و سرعت تغییرات و بار مواجهه با عوامل خطر متابولیکی با استفاده از مدلهای آماری پیشرفته در مبتلاشوندگان به دیابت و غیر مبتلاشوندگان بدست آمده و مورد مقایسه قرار گرفت.
دکتر عذرا رمضانخانی، از مجریان اصلی این طرح در مورد نتایج حاصل از این پژوهش تشریح کرد: در هر دو جنس زن و مرد، افرادی که مبتلا به دیابت شدند در مقایسه با افرادی که مبتلا نشدند، میزان مواجهه بیشتری با کلیه عوامل خطر مورد مطالعه داشتند. ولی زنان پیش از بروز دیابت مواجهه بیشتری با عوامل خطر دارند و این مورد امکان دارد در افزایش نتایج ناشی از دیابت همچون بیماری های قلبی عروقی پس از بروز دیابت در زنان نقش موثری داشته باشد.
این پژوهشگر همینطور تصریح کرد: تفاوت هایی هم در سرعت و میزان مواجهه با این عوامل خطر و بروز دیابت در میان زمان و مردان وجود دارد و این یافته موید این حقیقت است که بایستی در حوزه سیاستگذاری در جلوگیری از بروز دیابت به منظور موثرتر بودن برنامه ها به این تفاوت های جنسیتی توجه کرده و آنها را در برنامه ریزی ها دخالت داد.
وی ضمن اشاره به شیوع بالای عوامل خطر در زنان ایرانی و نتایج حاصل از این مطالعه، توجه بیشتر به انجام پیشگیری های اولیه و ثانویه در زنان را از سفارش های کلیدی و مهم منتج از این یافته ها عنوان نمود.
بنا بر اعلام روابط عمومی پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، این پژوهش مورد توجه جوامع آکادمیک قرار گرفته و نشریه معتبر Diabetes Care مبادرت به انتشار آن کرده است.
منبع: nextru.ir
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب