کشف صدمه پذیری سلول های متمایز مغزی در پیشرفت آلزایمر
به گزارش نکسترو، دانشمندان با استفاده از رویکرد مولتی اومیکس کشف کردند چطور سلول های متمایز مغز، منجر به پیشرفت آلزایمر می شوند و این موفقیت اطلاعات جدیدی برای ابداع درمان های شخصی و بهبود دقت تشخیص در مراحل مختلف بیماری فراهم می سازد.
به گزارش گروه علمی ایرنا از یوز مدیکال، اومیکس (Omics) مجموعه ای از علوم و فناوری هاست که جهت بررسی جامع نقش ها، روابط و عملکردهای انواع مولکول های تشکیل دهنده سلول های موجود زنده به کار می رود. شاخه های علم که به صورت غیررسمی به نام اومیکس/ Omics شناخته می شوند، رشته های مختلفی در زیست شناسی هستند که نام آنها با پسوند -omics ختم می شود، مانند ژنومیکس، پروتئومیکس، متابولومیکس و غیره.
در یک مطالعه اخیر انتشار یافته در نشریه نیچر نوروساینس، محققان روش های توالی زنجیره «آر ان ای» تک هسته ای (snRNA-seq)، ژنومیک فضایی، مولتی اومیکس و مرجع موجود قبلی را ترکیب و تغییرات مولکولی و سلولی در قشر میانی مغز (MTG) را در طیف پیشرفت بیماری آلزایمر بررسی کردند.
آنها در ادامه با استفاده از صدمه شناسی عصبی (نوروپاتولوژی) کمّی در پیوند با یک مدل یادگیری ماشین نوعی شیوه امتیازدهی مختص به هر بیمار طراحی کردند. یافته های این مطالعه وجود دو مرحله مهم و متمایز بیماری را افشا کرد که هر کدام از این مراحل فیزیولوژی سلولی منحصر به فردی دارد.
این مقاله بطور دقیق تر چهارچوبی برای یکپارچه سازی خطوط شواهد قبلی فراهم و امکان تایید و راستی آزمایی مشاهدات بیماری آلزایمر در مطالعات مختلف را بوجود می آورد. از این طریق استناد و وثوق یافته های مطالعه در بین تحقیقات ظاهرا غیرمرتبط را زیاد می کند.
این مطالعه انواع مختلفی از سلول های صدمه پذیر همچون نورون های تحریک پذیر (excitatory neurons) در لایه ۲/۳ نئوکورتکس مغز و نورون های مهارکننده سوماتوستاتین را شناسایی کرد. این سلول ها صدمه پذیری زودهنگامی نشان دادند در حالیکه انواع دیگری مانند نورون های حرکتی Pvalb+ در مراحل بعدی بیماری افول پیدا کردند.
این مطالعه روش های نوروپاتولوژیکال متعددی؛ همچون ژنومیک هسته تک سلولی، مولتی اومیکس و تحلیل صدمه شناسی عصبی کمّی را به کار گرفته تا تغییرات در انواع سلول قشر میانی مغز منفرد در مراحل مختلف بیماری آلزایمر را افشا می کند.
این کار تحقیقاتی یک پایگاه داده و پیشنهاداتی برای استانداردسازی به منظور ارتقای تحقیقات آینده در رابطه با آلزایمر فراهم می آورد.
منبع: nextru.ir
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب