در یك مطالعه مطرح شد
کاهش مدت زمان بستری بیماران مبتلا به کووید-۱۹ با یک داروی ضد ویروس
گروهی از پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بررسی تاثیر یک داروی «سوفوسبوویر» در بیمارانی که مبتلا به کووید-۱۹ با شدت متوسط بودند، دریافتند که این داروی ضد ویروس می تواند مدت زمان بستری این بیماران را کم کند.
دکتر راما بزرگمهر در گفتگو با ایسنا، در مورد داروی سوفوسبوویر و کارآزمایی بالینی انجام شده بر روی آن توضیح داد: سوفوسبوویر یکی از دو ترکیب دارویی به نام «سووداک» است که از سال ها قبل بعنوان درمان ضدویروسی در درمان هپاتیت C استفاده می شود. داروی سووداک، تلفیقی از سوفوسبوویر و داکلاتاسویر است که در دنیا برای درمان هپاتیت C تایید شده است.
وی ضمن اشاره به پاندمی کووید-۱۹، افزود: کووید-۱۹ از کشنده ترین بیماری های تاریخ بشریت است و خسارت های مالی و جانی زیادی به دنیا تحمیل کرده و از زمان شروع همه گیری هیچ داروی ضد ویروسی به صورت رسمی برای کروناویروس تایید قطعی نشده است. در اوایل شیوع ویروس کرونا، در بعضی مطالعات، تأثیر داروی سووداک را بر کووید-۱۹ بررسی کردند که در بعضی مطالعات این دارو موثر بود و در بعضی دیگر نه.
پژوهشگر واحد توسعه تحقیقات بالینی بیمارستان شهدای تجریش درباره دلیل استفاده از سوفوسبوویر برای درمان کووید-۱۹ توضیح داد: مطالعات آزمایشگاهی بر روی فرم مولکولی سوفوسبوویر تنها، نشان داده بود که تأثیر آن بر مهار ویروس کووید-۱۹ بیشتر است و بنابراین ما برای نخستین بار، داروی سوفوسبوویر را جهت درمان بیماران مبتلا به کووید-۱۹ بررسی کردیم.
وی در مورد روش انجام این مطالعه اظهار داشت: در این مطالعه ۱۰۰ بیمار ۱۸ تا ۸۰ ساله مبتلا به کووید-۱۹ که در مرحله متوسط درگیری کووید بودند و اشباع اکسیژن خون آنها بین ۹۰ تا ۹۳ درصد بود و درگیری ریه کمتر از ۵۰ درصد داشتند، مورد بررسی قرار گرفتند. این بیماران در بخش کرونای بیمارستان بستری بودند و در ICU نبودند.
بزرگمهر اضافه کرد: این ۱۰۰ نفر به صورت تصادفی در دو گروه تقسیم شدند. یک گروه بیمارانی بودند که فقط درمان استاندارد کشوری کووید-۱۹ را می گرفتند و برای گروه دوم علاوه بر درمان استاندارد کشوری، داروی سوفوسبوویر هم تجویز شد. در نهایت این دو گروه از نظر آزمایش ها و نیازمندی به ICU و طول مدت بستری و علائم بالینی با یکدیگر مقایسه شدند.
پژوهشگر مرکز تحقیقات سلامت مردان و بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن اشاره به نتایج این مطالعه اظهار داشت: بررسی های این مطالعه نشان داد که بیمارانی که سوفوسبوویر دریافت کرده بودند، به صورت متوسط ۴.۷ روز در بیمارستان بستری شده بودند، در صورتیکه مدت زمان بستری گروه مقابل به صورت متوسط ۷.۷ روز بود که واضحاً در گروه دریافت کننده داروی سوفوسبوویر کمتر بود.
وی افزود: همینطور خوشبختانه هیچ کدام از بیماران دو گروه، در ICU بستری نشدند. ولی دو نفر از گروه کنترل که سوفوسبوویر دریافت نکرده بودند، حالشان پس از ترخیص بدتر شد که مجدد بستری شدند ولی خوشبختانه آنها هم در ICU بستری نشدند. یک نفر هم در گروه سوفوسبوویر به خاطر تهوع از مطالعه خارج شد.
بزرگمهر در مورد محدودیت های این مطالعه توضیح داد: این مطالعه در شش ماهه اول سال ۱۴۰۰ و شرایط بحرانی و پیک انجام شد و نیاز مبرم به تخت بستری بود، بنابراین فرصت بررسی آزمایش های پس از دریافت دارو و فرصت تهیه و تجویز دارونما به گروه مقابل نبود.
پژوهشگر مرکز تحقیقات سلامت مردان و بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پاسخ به سوالی در مورد نحوه اضافه شدن این دارو به پروتکل درمان کشوری کووید-۱۹ توضیح داد: در مرحله اول این دارو باید کاملاً در دسترس باشد. سوفوسبوویر قیمت کمی ندارد و احتیاج به زمان برای تولید دارد. همینطور به علت این که این دارو، داروی اصلی درمان هپاتیت است، مقاومت هایی جهت استفاده از آن برای درمان کرونا وجود دارد که شاید به دلیل ایجاد مقاومت دارویی بعدی و یا نایاب شدن دارو برای درمان بیماران مبتلا به هپاتیت C باشد.
وی اضافه کرد: بنابراین متخصصان عفونی یا گوارش، خیلی موافق استفاده از داروی هپاتیت C برای درمان کرونا نیستند. همینطور باید این مطالعه با حجم نمونه زیاد صورت گیرد تا تاییدیه قطعی برای درمان کرونا را بگیرد.
به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، در انجام این مطالعه راما بزرگمهر، فربد امیری، محمد حسین زاده، فریبا قربانی، آرش خامنه باقری، عصمت یزدی، سید مجتبی نکوقدم، گیتی پوردولت و علیرضا فاطمی؛ پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با یکدیگر مشارکت داشتند.
یافته های این مطالعه خرداد ماه سالجاری با عنوان«اثر سوفوسبوویر بر طول مدت بستری بیماران مبتلا به کووید-۱۹ با شدت متوسط؛ یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده» در نشریه «Archives of Academic Emergency Medicine (AAEM)» انتشار یافته است.
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب