تولید نانوواکسنی که موجب پاسخ ایمنی قوی در مقابل کرونا می شود
مجموعه ای از مطالعات پیش بالینی که بتازگی پخش شده، نشان میدهد واکسن کووید 19 حاوی نانوذرات فریتین Spike (SpFN)، نه فقط موجب ایجاد یک پاسخ ایمنی قوی می شود، بلکه ممکنست محافظت گسترده ای در مقابل سارس فراهم آورد.
به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، دانشمندان شاخه بیماریهای عفونی نوظهور (EIDB) در موسسه تحقیقات ارتش والتر رید واکسن حاوی نانوذرات SpFN را برمبنای پلت فرم فریتین، بعنوان قسمتی از راهبرد آینده نگر “pan-SARS” ساختند که هدف آن رسیدگی به همه گیری کرونا است، البته این واکسن در مقابل انواع نگران کننده کرونا و ویروس های مشابهی که ممکنست در آینده ظاهر شوند نیز قابل استفاده می باشد.
دکتر کایون مدجراد مدیر شاخه بیماریهای عفونی نوظهور موسسه تحقیقات والتر رید ارتش آمریکا اظهار داشت: ظهور سریع ویروس های کرونای انسانی در دو دهه گذشته و ظهور انواع SARS-CoV-۲، بر نیاز مداوم به نسل بعدی واکسن های پیشگیرانه که محافظت گسترده ای را در مقابل بیماریهای کرونا ارائه می کنند، تاکید می کند.
وی اضافه کرد: راهبرد ما توسعه یک تکنولوژی جدید بوده است که بطور بالقوه می تواند محافظت ایمن، مؤثر و بادوام در مقابل گونه های گوناگون کروناویروس بوجود آورد.
این محقق تصریح کرد: نتایج این تحقیق که در قالب مقاله ای در Science Translational Medicine انتشار یافت، نشان میدهد که واکسن SpFN از پستانداران غیرانسانی در مقابل بیماری ناشی از سویه اصلی SARS-CoV-۲ محافظت می کند و موجب ایجاد پاسخ های آنتی بادی بسیار قوی و خنثی کننده در مقابل SARS-CoV-۲ نوع نگران کننده همچون ویروس SARS-CoV-۱ که در سال ۲۰۰۲ ظاهر شد، می شود.
مدجراد افزود: SpFN در آوریل ۲۰۲۱ وارد فاز یک آزمایش های انسانی شد، تجزیه و تحلیل های اولیه که انتظار می رود به زودی تمام شود، بینش هایی را در مورد این که آیا قدرت و وسعت اثربخشی SpFN، همانطور که در آزمایش های بالینی نشان داده شد، در انسان ها نیز دیده خواهد شد یا خیر. این داده ها همین طور به پژوهشگران اجازه می دهد مشخصات ایمنی SpFN را با سایر واکسن های ضدکرونا که قبلاً جهت استفاده اضطراری مجاز شده اند، مقایسه کنند.
این محقق اظهار داشت: نمایش مکرر و منظم پروتئین اسپایک ویروس کرونا روی یک نانوذره چند وجهی ممکنست سیستم ایمنی را به شکلی تحریک کند که به محافظت گسترده تری تبدیل گردد.
دکتر گوردون جویس زیست شناس ساختاری و مخترع این واکسن در موسسه تحقیقات والتر رید اظهار داشت: این واکسن با ساختاری متراکم و کوچک، دارای مزایای مختلفی است، ما اهتمام می نماییم با بهره گیری از یک پلتفرم جدید، پاسخ ایمنی در مقابل چندین نوع از ویروس های کرونا را افزایش دهیم.
وی اظهار داشت: واکسن SpFN یک پلتفرم واکسن ضدکرونا حاوی نانوذرات و پروتئین است، به این معنا که یک قطعه از یک ویروس را به سیستم ایمنی ارائه می کند تا یک پاسخ محافظتی بوجود آورد. SpFN شامل چندین پروتئین اسپایک کروناویروس است که به سطح یک نانوذره فریتین چند وجهی مرتبط هستند. پژوهشگران فرض می کنند که ارائه چندین نسخه از اسپایک بصورت منظم ممکنست کلید ایجاد یک پاسخ ایمنی قوی و گسترده باشد. این پلت فرم همین طور بعنوان یک واکسن بالقوه جهانی دارای مزایایی است؛ برای اینکه در طیف وسیعی از دما پایدار می ماند، این امر خصوصاً در مناطقی که فریزرهای فوق سرد کمیاب هستند، مفید خواهد بود.
جویس اضافه کرد: واکسن SpFN با یک ادجوانت به نام ALFQ، یکی از خانواده کمکی های فرمولاسیون لیپوزوم ارتش که توسط پژوهشگران موسسه تحقیقات ارتش والتر رید تولید شده، فرموله شده است. ادجوانت جزء واکسن است که به فعال شدن سیستم ایمنی و بهبود پاسخ های ایمنی کمک می نماید. مطالعات پیش بالینی و اولیه بالینی نشان داده است که ALFQ بعنوان یک کمکی واکسن ایمن و بسیار قوی است.