نتیجه بررسی های پژوهشگران نشان داد
عواملی كه در كیفیت عسل نقش دارند
پژوهشگران با انجام یک مطالعه مروری ترکیبات طبیعی و غیر طبیعی موجود در عسل را مورد بررسی قرار دادند.
به گزارش نکسترو به نقل از ایسنا، بالا بودن تقاضا برای مصرف عسل طبیعی و همین طور بالا بودن قیمت عسل طبیعی، سبب شده که سودجویان عسل صنعتی ساخته و آنرا تحت عنوان عسل طبیعی وارد بازار مصرف کنند. آلودگی های محیطی و تقلب هایی که در حین تولید عسل رخ می دهد، می تواند سلامت مصرف کننده را به خطر بیندازد.
به همین دلیل تعیین معیارهایی که بتواند ایمنی و کیفیت عسل را تضمین کند، لازم و ضروری می باشد. بر همین اساس؛ پژوهشگران با انجام یک مطالعه مروری ترکیباتی که بصورت عمدی و غیر عمدی در عسل حضور دارند را بررسی کردند.
برای انجام این مطالعه مروری، پژوهشگران کلیدواژه های در رابطه با موضوع را به زبان انگلیسی و فارسی در پایگاه های داده جستجو کردند و مقالات مرتبط را استخراج کردند. از بین ۵۸۳ مقاله جمع آوری شده، ۱۶۴ مقاله که معیارهای مورد نظر را داشتند، مورد بررسی قرار گرفتند.
در این مطالعه عنوان شد که ترکیبات موثر بر کیفیت و ایمنی عسل، «قند»، «فوران»، «پروتئین»، «اسیدهای آلی»، «ویتامین ها» و «ترکیبات فنولی» هستند. همین طور ترکیبات دیگری مثل فلزات سنگین و باقی مانده های دارویی، بوسیله آلودگی محیطی و عدم آگاهی پرورش دهندگان زنبور عسل وارد عسل می شوند.
ویژگی های فیزیکوشیمیایی که جهت بررسی کیفیت عسل باید مورد ارزیابی قرار گیرند، شامل میزان قند، رطوبت، اسیدیته، خاکستر (معیار وجود مواد معدنی در عسل)، هدایت الکتریکی، رنگ، میزان هیدروکسی متیل فورفورال یا 5-HMF (ماده ای که زمانی که عسل در معرض پروسه حرارتی قرار می گیرد، یا زمانی که طولانی نگه داری می شود، تولید می شود و نشانه فساد عسل است) و فعالیت دیاستازی (آنزیم هایی که بطور طبیعی در عسل وجود دارند) هستند.
پوشش گیاهی، گونه زنبور عسل، شرایط جغرافیایی و شرایط نگهداری، مهم ترین عواملی هستند که بر خصوصیات عسل تاثیرگذارند و به سبب اینکه این تغییرات گریزناپذیر است، می توان انتظار داشت که خصوصیات عسل نیز متفاوت باشد.
بر اساس بررسی های این مطالعه؛ برای تایید کیفیت بهداشتی عسل باید بر آلودگی ها خارجی مثل فلزات سنگین و باقی مانده های دارویی به ویژه آنتی بیوتیک ها تمرکز کرد؛ برای اینکه این عوامل بطور جدی با سلامت مصرف کننده مرتبط هستند. این موارد بعنوان معیار اصلی برای کنترل ایمنی عسل، مورد ارزیابی قرار میگیرند.
مسعود کاظمی نیا؛ دانشجوی دکتری بهداشت و کنترل کیفیت مواد غذایی دانشگاه تهران، حمیدرضا شعبانی خنار؛ از موسسه آموزش عالی خزر مازندران، احسان عالی؛ استادیار فارماکولوژی دانشگاه علوم پزشکی قزوین و رزاق محمودی؛ استاد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی قزوین در این مطالعه مشارکت داشتند.
یافته های این مطالعه بصورت مقاله علمی با عنوان «مروری نظام مند بر مخاطرات ناشی از مصرف عسل و حد مجاز آنها باوجود خصوصیات مفید تغذیه ای و شفابخش آن» در مجله علوم و صنایع غذایی ایران، زیر نظر دانشگاه تربیت مدرس، انتشار یافته است.
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب