نکسترو
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت مطرح كرد

به دنبال حذف مراکز تحقیقاتی نیستیم

به دنبال حذف مراکز تحقیقاتی نیستیم

نکسترو: به گزارش نکسترو، معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با اشاره به اینکه ما به دنبال حذف مراکز تحقیقاتی نیستیم؛ اظهار داشت: حذف این مراکز برای ما هزینه دارد. اگر در نشست معاونان تحقیقات و فناوری کل کشور، مراکز تحقیقاتی با امتیاز منفی، هیچ توجیهی برای کند بودنشان نداشته باشند، قطعاْ ما آنها را سر و سامان می دهیم.



دکتر یونس پناهی در گفتگو با ایسنا، در مورد شاخصهای جدید ارزیابی مراکز تحقیقاتی، اظهار داشت: ما برای ارزیابی سال آینده مراکز تحقیقاتی، شاخص ها و معیارها را از هم اکنون برای مراکز ارسال کردیم. چند شاخص خیلی مشخصی لحاظ کردیم که یکی از آنها «حاکمیت» مراکز تحقیقاتی است.

وی توضیح داد: منظور از حاکمیت اینست که این مراکز تحقیقاتی چقدر زیرساخت، اعضای هیئت علمی، لابراتوار های جامع، بیوبانک، کوهورت و... را دارند و چقدر توانسته اند الزامات لازم برای حل مساله و مشکل را فراهم نمایند. این یک شاخص بزرگی است که حدود ۵۰ سوال دارد.

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت، شاخص دوم را میزان «اثرگذاری» عنوان نمود و اظهار داشت: برای نخستین بار، شاخصی تحت عنوان اثرگذاری طرح را برای ارزیابی مراکز تحقیقاتی تعریف کردیم و از این مراکز خواسته ایم که به ما بگویند کارهایی که انجام می دهند، چه معضل و مشکلی از کشور حل می کند. از سالهای گذشته این نگرانی در مورد اثرگذاری وجود داشت.

وی با بیان اینکه مراکز تحقیقاتی کشور پیش از این، برنامه های آینده خویش را معطوف به تعداد مقاله، استنادات، اعضای هیئت علمی و مقالات Q۱ و Q۲ می کردند، تصریح کرد: همه اینها لازم هستند؛ ولی ما به دنبال این هستیم که اثرگذاری اجتماعی داشته باشیم. برای مثال، مرکز تحقیقات قلب و عروق باید ببیند که در کشور چه مشکلاتی داریم.

پناهی با ذکر مثالی توضیح داد: هم اکنون ما در کشور ۲۷ مرکز تحقیقات قلب و عروق داریم و ۵ مرکز تحقیقاتی قلب و عروق فقط در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان است، ۵ مرکز در دانشگاه علوم پزشکی تهران، ۲ مرکز در شهید بهشتی و ۲ مرکز هم در شیراز است. ازاین رو ۶۳ درصد مراکز تحقیقاتی حوزه قلب و عروق در مناطقی هستند که ۲۳ درصد جمعیت کل کشور را شامل می شود. این نشان داده است که این مراکز تحقیقاتی نمی توانند در مبحث قلب و عروق که یکی از اشکالات مهم ما است، اثرگذار باشند.

وی به شاخص دیگری اشاره نمود و اظهار داشت: مراکز تحقیقاتی باید به ما نشان دهند که مقالات و تولیداتشان چقدر در داخل خریدار داشته است.

حذف مراکز تحقیقاتی هزینه دارد

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت در پاسخ به این سؤال که آیا مراکز تحقیقاتی وجود دارند که حد نصاب مورد نظر شما را کسب نکرده باشند و لغو مجوز شوند؟، اظهار داشت: ما مراکز تحقیقاتی را با امتیاز Z score رتبه بندی می نماییم. مراکزی که در طول سه سال قبل رشدی نداشتند، Z score منفی کسب می کنند. در ارزشیابی سال قبل تعداد این مراکز، سه مرکز بود که به آنها نامه نوشتیم که اگر این وضعیت ادامه یابد، مجوز آنها لغو می شود.

وی افزود: سال جاری هم با مرکز توسعه تحقیقات، ما یک جلسه ای در مورد مراکز تحقیقاتی دارای Z score منفی برگزار کردیم و قرار شد که در نشست معاونان تحقیقات و فناوری دانشگاه ها در مورد چرایی این مورد صحبت شود.

پناهی با بیان اینکه ما به دنبال حذف مراکز تحقیقاتی نیستیم؛ چون حذف آنها برای ما هزینه دارد، اظهار داشت: ما به دنبال این هستیم که بفهمیم که چرا این رشد در سه سال قبل قابل قبول نبوده است. امکان دارد در سالهای گذشته یک مساله و مشکلی وجود داشته که متناسب با آن یک مرکز تحقیقاتی راه اندازی شده است؛ ولی این مساله و مشکل، دیگر هم اکنون اولویت ما نیست. مشخص است که فعالیت این مراکز به خوبی پیش نمی رود.

وی اظهار نمود: ما نامه ای به این مراکز نوشتیم و همکاران ما درحال بررسی هستند و متناسب با نیازهای ما در حوزه سلامت، مراکز تحقیقاتی ساماندهی خواهند شد.

در گذشته مراکز تحقیقاتی متناسب با نیاز ما راه اندازی نشدند

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت در پاسخ به سوال ایسنا در مورد تعداد مراکز تحقیقاتی با Z score منفی، اظهار داشت: یک تعدادی وجود دارند که ما قول دادیم در مشهد جلسه ای با آنها داشته باشیم و با آنها صحبت نماییم. چه بسا امکان دارد بعضی از آنها اطلاعات را درست بارگذاری نکرده باشند. بعضی از آنها به ما گفتند که زمان کوتاه بود و ما نتوانستیم اطلاعات را بارگذاری نماییم و به آنها فرصت بیشتر دادیم. ازاین رو اگر در نشست معاونان تحقیقات و فناوری کل کشور، مراکز تحقیقاتی با امتیاز منفی، هیچ توجیهی برای کند بودنشان نداشته باشند، قطعاْ ما آنها را سر و سامان می دهیم.

وی در مورد تعداد این مراکز، بدون اعلام آماری از آنها اظهار داشت: کم تر از ۱۰ درصد مراکز تحقیقاتی ما Z score منفی دارند. در گذشته مراکز تحقیقاتی متناسب با نیاز ما راه اندازی نشدند. برای مثال یک دانشگاه ۵ مرکز تحقیقات هم اسم دارد. این مفهوم ندارد. ما این ها را سروسامان خواهیم داد. حتی به دنبال این هستیم که مراکز تحقیقاتی که زمانی برای ما مساله بوده و هم اکنون از اولویت وزارت بهداشت خارج شده اند را سروسامان دهیم.





منبع:

1401/11/26
12:27:58
5.0 / 5
450
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
سایت نکسترو
nextru.ir - مالکیت معنوی سایت نكسترو متعلق به مالکین آن می باشد