نکسترو

حفره بزرگ لایه ازن این هفته بسته می شود

حفره بزرگ لایه ازن این هفته بسته می شود

محققان جوی اعلام نمودند حفره امسال در لایه محافظ ازن زمین که بزرگتر از قطب جنوب شده، در نهایت مقرر است این هفته بسته شود.


به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از روزنامه دیلی میل، لایه ازن همانند یک سپر، پرتوهای فرابنفش خورشید را جذب می کند. نبود این لایه به مفهوم این است که مقدار بیشتری از این تشعشعات پرانرژی به زمین می رسد که می تواند به سلول های زنده لطمه برساند.
لایه ازن بر اثر واکنش های شیمیایی ناشی از تاثیر انرژی خورشیدی بر محصولات جانبی مواد شیمیایی ساخت بشر که در اتمسفر باقی می مانند، تخلیه می شود. اندازه این حفره که در فصل تابستان در نیمکره جنوبی زمین شکل می گیرد، به میزان زیادی به شرایط آب و هوایی وابسته است و بر اثر سرما افزایش می یابد.
اما با توجه به این نوسانات طبیعی، کارشناسان انتظار دارند که این حفره در واکنش به محدودیت هایی که در سال ۱۹۸۷ بر مواد شیمیایی مخرب لایه ازن اعمال شد، تا سال ۲۰۵۰ به طور دائمی بسته شود.
حفره فعلی که بطور غیرعادی بزرگ است، در مسیری قرار دارد که تنها چند روز کمتر از نمونه مشابه خود در سال قبل که طولانی ترین عمر ثبت شده این حفره را از سال ۱۹۷۹ داشت، دوام خواهد آورد. طبق گزارش مرکز پیش بینی های هوا در اروپا (ECMWF)، حفره امسال که وسعت آن به ۲۲.۷ میلیون کیلومتر مربع (۸۸ میلیون مایل مربع) رسید، نهمین حفره بزرگ لایه ازن بود که تا کنون ثبت شده است. این حفره همین طور سومین حفره لایه ازن در بیش از ۴۰ سال قبل خواهد بود که مدت زمان طولانی دوام آورد.
کارشناسان ECMWF گفتند، در حقیقت، این حفره در حداکثر وسعت آن به اندازه مجموع مساحت قطب جنوب و اروپا بود. در مقابل، حفره ۲۰۲۰ یازدهمین حفره بزرگ - با وسعت ۲۲.۵ میلیون کیلومتر مربع (۸.۷ میلیون مایل مربع)- بود. بزرگترین حفره لایه ازن با وسعت ۲۴.۳۴ میلیون کیلومتر مربع (۹.۴ میلیون مایل مربع) در سال ۱۹۹۸ ثبت گردید.



«وینسنت هانری پچ»، مدیر سرویس «نظارت بر جو کوپرنیکوس» (CAMS)، اظهار داشت: هر دو حفره لایه ازن در قطب جنوب که در سال ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ شکل گرفتند، نسبتاً بزرگ بودند و مدت بسیار طولانی باقی مانند. این دو حفره پشت سر هم که بیش تر از حد معمول دوام آوردند، نشانه موثر نبودن پروتکل مونترال نیستند؛ برای اینکه بدون آن پروتکل، این دو حفره حتی بزرگتر نیز می شدند.
تخریب لایه ازن برای نخستین بار توسط پژوهشگران در دهه ۱۹۷۰ شناسایی و مشخص شد که این تخریب بیشتر چیزی است که عوامل طبیعی مانند دما، آب و هوا و فوران های آتشفشانی ایجاد می کنند.
ازن حدود ۱۱ تا ۴۰ کیلومتر (هفت تا ۲۵ مایل) بالاتر از سطح زمین، در استراتوسفر وجود دارد. ازن یک سپر گازی است که مانند «کرم ضد آفتاب برای کره زمین» عمل می کند و اشعه فرابنفش مضر خورشید را که می تواند موجب لطمه چشمی، سرکوب سیستم ایمنی و سرطان پوست و نیز لطمه به گیاهان و حیات دریایی شود، جذب می کند.
لایه اُزن پرتوهای پرانرژی فرابنفش را جذب کرده و آنها را به شکل پرتوهای فروسرخ درمی آورد و به سطح زمین می فرستد.

1400/10/03
20:25:02
5.0 / 5
1202
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۲
سایت نکسترو
nextru.ir - مالکیت معنوی سایت نكسترو متعلق به مالکین آن می باشد